Česká centra, Czech Centres

Česká centra / Czech centres - logo

Program

09-10-2020 - 18-10-2020

Czeskie filmy na WFF 2020

W programie tegorocznego Warszawskim Festiwalu Filmowym znazło się wiele czeskich produkcji!

Czeskie filmy na 36. WFF

 

1. Człowiek z zajęczymi uszami / Muž se zaječíma ušima / The Man WIth Hare Ears

Czechy / Słowacja | 2020, 104 min.

premiera międzynarodowa

Sekcja: Konkurs Międzynarodowy

Język dialogów: słowacki / czeski

Gatunek: komediodramat

 

Twórcy:

Reżyser: Martin Šulík

Scenariusz: Marek Leščák, Martin Šulík

Producent: Rudolf Biermann, Martin Šulík

Montaż: Marek Šulík

Zdjęcia: Martin Štrba

Obsada: Miroslav Krobot, Oldřich Kaiser, Alexandra Borbély, Tatiana Pauhofová, Zuzana Krónerová

 

Pokazy:

Multikino 3: sobota, 10 paź 16:30

Multikino 3: niedziela, 11 paź 14:00

Multikino 2: wtorek, 13 paź 16:00

Multikino 2: środa, 14 paź 11:00

 

Opis:

Josef jest pisarzem. Ma sześćdziesiąt lat i przekonanie, że nic go już w życiu nie zaskoczy. Oczywiście życie tylko na to czekało. I tak, dużo młodsza dziewczyna Josefa oznajmia mu, że jest w ciąży. Jego najlepszy przyjaciel próbuje popełnić samobójstwo, a człowiek z zajęczymi uszami – alter ego Josefa z jednej z jego powieści – zaczyna pojawiać się w codziennych sytuacjach. Chcąc wykorzystać szansę, jaką postawił przed nim los, Josef postanawia poślubić swoja ciężarną dziewczynę. Jednak sprawa nie jest taka prosta. Musi najpierw uporządkować wszystkie zaniedbane sprawy, z którymi do tej pory zwlekał.  Najnowsza komedia mistrza Sulika, w której jeden wieczorny telefon uruchamia serię wydarzeń, które wywracają świat głównego bohatera do góry nogami.

 

Martin Šulík

Reżyser i scenarzysta, urodzony w 1962 roku w Żylinie na Słowacji. W 1986 roku ukończył Wydział reżyserii filmowej i telewizyjnej bratysławskiej Akademii Sztuk Muzycznych i Dramatycznych (VŠMU). W latach 1986-91 pracował jako asystent reżysera przy filmach krótkometrażowych, reżyserował sztuki teatralne i filmy dokumentalne, występował też jako aktor. W 1991 roku nakręcił swój debiut fabularny „Neha”. Za film „Ogród” (1995) otrzymał Nagrodę Specjalną Jury na festiwalu w Karlowych Warach w 1995 roku, a za film „Cygan” (2011) – Specjalną Nagrodę Jury, wyróżnienie dla aktora, nagrodę Don Quijote i nagrodę Europa Cinemas Label w Karlowych Warach. Jego filmy były wielokrotnie prezentowane na Warszawskim Festiwalu Filmowym. „Muž se zaječíma ušima” to jego najnowszy film.

 

Filmografia

2020 Muž se zaječíma ušima / The Man With Hare Ears

2018 Tlmocník / The Interpreter

2014 Slovensko 2.0 / Slovakia 2.0

2011 Cigán / Gypsy (Cygan)

2005 Sluneční stát / The City of the Sun (Miasto słońca)

2002 Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera /

The Key for Determining Dwarfs or The Last Travel of Lemuel Gulliver (dok./doc)

2000 Krajinka / Landscape

1999 Praha očima / Prague Stories (segment „Obrazky z vyletu")

1997 Orbis Pictus

1995 Záhrada / The Garden (Ogród)

1992 Všetko čo mám rád / Everything I Like

1991 Neha / Tenderness

 

 

2. Droneman / Modelář

Czechy | 2020, 105 min.

premiera międzynarodowa

Sekcja: Konkurs Międzynarodowy

Język dialogów: czeski / angielski

Gatunek: dramat / thriller

 

Twórcy

Reżyser: Petr Zelenka

Scenariusz: Petr Zelenka

Producent: Petr Zelenka, Martin Sehnal

Montaż: Vladimír Barák

Zdjęcia: Alexander Šurkala

Muzyka: Janez Dovč

Obsada: Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Richard Stanke, Zuzana Fialová, Miroslav Hanuš

 

Pokazy:

Multikino 2: środa, 14 paź 21:00

Multikino 2: czwartek, 15 paź 11:00

Multikino 3: sobota, 17 paź 14:00

Multikino 3: niedziela, 18 paź 16:30

 

Opis:

Współczesna Praga. Dwaj kumple prowadzą dobrze prosperującą wypożyczalnię dronów. Jeden z nich, Plech po godzinach raper, marzy o wielkich pieniądzach i stabilizacji. Drugi – Pavel – właśnie wrócił z zagranicy. Jest chemikiem i znakomitym pilotem dronów. Marzy o sprawiedliwości i własnym wkładzie w naprawę świata. Drony są dla nich przepustką do miejsc i ludzi, do których w inny sposób nie mieliby dostępu. Wśród ich klientów jest kandydat na prezydenta, artyści przygotowujący happeningi czy agencje reklamowe. Z pomocą dronów obserwują elektrownie, noszą na wybiegu luksusowe torebki. Kiedy Pavel postanowi użyć drona do czegoś całkiem innego niż zazwyczaj, sytuacja zacznie się mocno komplikować… Znakomity czeski reżyser powraca z thrillerem politycznym, w którym bohater, mając obsesję na punkcie sprawiedliwości, szuka jej za wszelką cenę. Nawet poza granicami prawa. A dron staje się jego bronią i narzędziem zemsty.

 

Petr Zelenka

Czeski reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta, urodzony w 1967 roku w Pradze. W 1991 roku ukończył scenopisarstwo na Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych w Pradze. Po studiach pracował jako dramaturg studia filmowego Barrandov. W 1997 roku napisał scenariusz i wyreżyserował film „Guzikowcy”, za który otrzymał cztery Czeskie Lwy, zdobył nagrodę na festiwalu w Rotterdamie i który przyniósł mu międzynarodowy rozgłos. Był autorem scenariusza do filmu Davida Ondříčka „Samotni” (nagroda publiczności na 16. Warszawskim Festiwalu Filmowym). Za film „Rok diabła” (2002) otrzymał Kryształową Kulę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlowych Warach i sześć Czeskich Lwów. „Modelář” to jego najnowszy film.

 

Filmografia

2020 Modelář / Droneman

2015 Ztraceni v Mnichově / Lost in Munich (Zagubieni)

2008 Karamazovi / Karamazovs (Bracia Karamazow)

2005 Příběhy obyčejného šílenství / Wrong Side Up (Opowieści o zwyczajnym szaleństwie)

2002 Rok ďábla / Year of the Devil (Rok diabła)

2000 Nadpřirozené schopnosti / Powers (kr.m./short)

1997 Knoflíkáři / Buttoners (Guzikowcy)

1996 Mňága – Happy End

1995 Collector of Votes (dok./doc)

1993 Visací Zámek 1982-2007 (śr.m./medium-length)

 

 

 

3. Świnia / Sviňa / Scumbag

Słowacja / Czechy | 2020, 98 min.

premiera międzynarodowa

Sekcja: Konkurs 1-2

Język dialogów: słowacki

Gatunek: dramat

 

Twórcy

Reżyserzy: Mariana Čengel Solčanská

Scenariusz: Mariana Čengel Solčanská, Rudolf Biermann

Producent: Rudolf Biermann

Montaż: Ondrej Azor

Zdjęcia: Ivan Finta

Obsada: Jozef Vajda, Marko Igonda, Dano Heriban, Gabriela Marcinková, Diana Mórová

 

Pokazy:

Multikino 4: piątek, 09 paź 16:15

Multikino 3: sobota, 10 paź 21:30

Multikino 3: niedziela, 11 paź 19:00

Multikino 4: poniedziałek, 12 paź 11:15

 

Opis:

Uzależniona od narkotyków nastolatka Broňa znika z ośrodka resocjalizacji, ale nikt jej nie szuka. Dziewczyna dociera na policję, by złożyć doniesienie o szokujących praktykach w ośrodku. Policjanci nie są zainteresowani sprawą. Jedyną nadzieją na to, by świat usłyszał o tym, co dzieje się w ośrodku jest dotarcie do młodego dziennikarza. Tropi on powiązania wysoko postawionych przestępców, ludzi związanych z polityką, mafią, ale także policją, sądami i wielkim biznesem. Tymczasem w kraju urząd obejmuje nowy premier. Zostaje nie tylko szefem rządu, ale przejmuje kontrolę nad całym krajem. Jednak zawsze jest jeszcze ktoś, kto może kontrolować ciebie… Thriller polityczny oparty na bestsellerowej książce słowackiego dziennikarza i komentatora politycznego Arpáda Soltésza. Fabuła nawiązuje do prawdziwej historii zabójstwa słowackiego dziennikarza Jana Kuciaka, który tropił korupcję na najwyższych szczytach władzy, choć jak podkreślają twórcy, nie jest to dokument.

 

Rudolf Biermann

Słowacki producent, scenarzysta i reżyser, urodzony w 1958 roku. Wyprodukował ponad 35 nagradzanych i odnoszących sukcesy filmów. Do najbardziej znanych należą jego współprace z Jiřím Menzlem („Obsługiwałem angielskiego króla”), Agnieszką Holland („Janosik. Prawdziwa historia”), Martinem Šulíkiem („Wszystko, co lubię”, „Ogród”, „Orbis Pictus”), Matejem Mináčem („Wszyscy moi bliscy”), Janem Hřebejkiem („Czeski błąd”, „Do Czech razy sztuka”, „Niewinność”). „Sviňa” (2020) to jego debiut reżyserski.

 

Filmografia

2020 Sviňa / Scumbag (współreż./co-dir.)

 

Mariana Čengel Solčanská

Producentka, scenarzystka i reżyserka, urodzona w 1978 roku na Słowacji. Studiowała politologię i kulturoznawstwo na Uniwersytecie Konstantyna Filozofa w Nitrze i reżyserię filmową na Wyższej Szkole Sztuk Scenicznych w Bratysławie. Jest autorką trzech powieści. Zadebiutowała w 2010 roku filmem „Latający mnich i tajemnica da Vinci”. „Sviňa” (2020) to jej piąty film pełnometrażowy.

 

Filmografia

2020 Sviňa / Scumbag (współreż./co-dir.)

2017 Únos / Kidnapping (Porwanie)

2014 Láska na vlásku (Książę i kowal)

2013 Miluj ma alebo odid

2010 Obhliadka

2010 Legenda o Lietajúcom Cypriánovi / The Legend of Flying Cyprian (Latający mnich i tajemnica da Vinci)

2008 Majkomasmalon (kr.m./short)

2008 Ábelov cierny pes (kr.m./short)

2006 List pána levického (kr.m./short)

2006 Monstrance (kr.m./short)

 

4. Fura / Bourák / The Banger

Czechy | 2020, 110 min.

premiera polska

Sekcja: Pokazy specjalne

Język dialogów: czeski

Gatunek: musical / czarna komedia

 

Twórcy:

Reżyser: Ondřej Trojan

Scenariusz: Petr Jarchovský, Evita Naušová, Ondřej Trojan

Producent: Ondřej Trojan

Montaż: Vladimír Barák

Zdjęcia: Tomáš Sysel

Muzyka: Roman Holý

Obsada: Ivan Trojan, Veronika Marková, Kristýna Boková, Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Jiří Šimek, Petra Nesvačilová

Dźwięk: Jiří Klenka

 

 

Pokazy:

Kinoteka 3: wtorek, 13 paź 21:00

Multikino 3: środa, 14 paź 19:00

Multikino 3: piątek, 16 paź 16:30

 

Opis:

Fikcyjne miasto Šlukdorf. Mieszka w nim mechanik samochodowy, który nazywa siebie Bourák. Kocha rock and rolla, taniec, pokryte żelem włosy. Mimo pięćdziesiątki na karku za nic w świecie „nie chce dorosnąć”. Zapomina, że ma żonę. Kręci go tylko Elvis, cadillaki i wszystko, co związane z amerykańskimi latami 50. Jego córka Kamila ma dość nieodpowiedzialnego ojca i życia w zapyziałym mieście. Ma dość pracy w otwartym non stop kasynie bez okien, tego, że matką zaczyna interesować się miejscowy gangster-półgłówek, a także tego, że ojciec zachowuje się, jakby był zdrowo stuknięty. Kamila zdaje sobie sprawę, że musi coś z tym wszystkim zrobić. Musi skonfrontować rodziców z rzeczywistością, jakkolwiek okrutne może się to wydawać. Czarna komedia o wszystkim tym, co może się zdarzyć przez letnią burzę, zestaw kijów golfowych, rock and rolla i niebywale wściekłą córkę.

 

Ondřej Trojan

Czeski producent, reżyser i aktor. Urodził się w 1959 roku w Pradze. W 1991 roku ukończył praską szkołę filmową FAMU, a rok później założył z kolegami firmę Total HelpART T.H.A., która zarządza praskim teatrem „Sklep” oraz jest czołowym czeskim producentem filmów i programów telewizyjnych. Trojan był m.in. producentem filmów Jana Hřebejka („Musimy sobie pomagać”, „Pupendo”, „Na złamanie karku”), Zdenka Tyca i Tomasa Vorela. „Želary”. Drugi film fabularny wyreżyserowany przez Trojana, był nominowany do Oscara. „Bourák” to jego najnowszy film fabularny. Trojan występuje w nim w potrójnej roli: reżysera, producenta i aktora.

 

Filmografia

2020 Bourák / The Banger

2018 Toman

2010 Obcanský prukaz / The ID

2003 Želary

1999 Wartburg movie show (TV film)

1994 Historky od krbu (TV film)

1994 Mlýny (TV Movie)

1990 Pejme písen dohola / Let Us Sing a Song

 

 

5. Havel

Czechy | 2020, 104 min.

premiera polska

Sekcja: Pokazy specjalne

Język dialogów: czeski

Gatunek: biograficzny / dramat

 

 

Pokazy:

Multikino 2: wtorek, 13 paź 13:30

Kinoteka 2: czwartek, 15 paź 21:30

Multikino 1: piątek, 16 paź 16:00

 

Opis:

Pierwszy pełnometrażowy film fabularny o Václavie Havlu - zmarłym w 2011 roku czeskim dramatopisarzu, obrońcy praw człowieka, polityku i prezydencie kraju. Koncentruje się na przemianie Havla z odnoszącego sukcesy - później zakazanego - dramaturga z lat sześćdziesiątych w działacza na rzecz praw człowieka i więźnia sumienia w latach siedemdziesiątych. Kulminacją jego przemiany było stanięcie na czele czeskiej aksamitnej rewolucji i wybranie go w 1989 roku (po 41 latach) na urząd pierwszego niekomunistycznego prezydenta Czechosłowacji. Dramat wątpiącego w siebie intelektualisty, rozdartego pomiędzy własnymi pasjami i narzuconymi sobie obowiązkami. „Film jest fikcją, a nie dokumentem”, tłumaczy reżyser Slávek Horák. „Nie próbowałem tworzyć legendy Havla, czy celebryty Havla, ale człowieka.” Stąd w filmie oglądamy nie tylko przemianę artysty w ikonę walki o wolność, lecz także jego burzliwe życie osobiste, w którego centrum pozostaje niezwykły związek z żoną Olgą.

 

Slávek Horák

Czeski reżyser, scenarzysta i producent, urodzony w 1975 roku w Zlinie. Studiował reżyserię na Akademii Sztuk Scenicznych w Pradze (FAMU). W 1985 roku pracował jako drugi asystent reżysera przy filmie „Kola” Jana Svěráka, który zdobył Oscara za najlepszy film zagraniczny w 1996 roku. Później przez 20 lat reżyserował reklamy na całym świecie. W 2015 roku napisał, wyreżyserował i wyprodukował swój debiut: „Home Care”, który reprezentował Czechy na Oscarach w 2016 roku. Film zdobył nagrodę dla najlepszej aktorki na Festiwalu Filmowym w Karlowych Warach, Palm Springs, a także Czeskiego Lwa i wiele innych nagród. W 2020 roku napisał, wyreżyserował i wyprodukował swój drugi film – „Havel”.

 

Filmografia

2020 Havel

2015 Home Care

 

Twórcy

Reżyser: Slávek Horák

Scenariusz: Slavek Horak, Rudolf Suchanek

Producent: Slávek Horák

Montaż: Vladimír Barák

Zdjęcia: Jan Šťastný

Obsada: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann

 

 

6. Kraina cienia / Krajina ve stínu / Shadow Country

Czechy / Słowacja | 2020, 134 min.

premiera międzynarodowa

Sekcja: Pokazy specjalne

Język dialogów: czeski

Gatunek: dramat

 

Pokazy:

Kinoteka 2: poniedziałek, 12 paź 14:00

Multikino 1: środa, 14 paź 18:30

 

Opis:

Kronika z życia małej przygranicznej wsi, na tle historii lat 30., 40. i 50. XX wieku. Bohaterowie mierzą się zarówno z nazizmem, jak i komunizmem. Życie na wsi zawsze toczyło się razem, w trudnych warunkach granicznych ważne było, aby każdy mógł sadzić, zbierać plony, przeżyć zimę i wychowywać dzieci. Ale potem przychodzi czas, kiedy trzeba wybrać, kto jest Austriakiem, Niemcem, a kto Czechem. Nagle trzeba wybrać, który z sąsiadów jest sprzymierzeńcem, a kto w rzeczywistości wrogiem. Historia, a wraz z nią niesprawiedliwość, ludzka słabość i przemoc wpływają na codzienne życie ludzi. W takiej chwili sąsiedzi mogą zostać mordercami. Marie jest Czeszką, ale jej mąż jest mocno przywiązany do tutejszej ziemi i zawsze był Niemcem. Mają chałupę, pole, wychowują syna i starają się żyć zgodnie z tym, co słuszne. Najpierw obserwują narastającą wzajemną nienawiść mieszkańców wioski, a potem gniew spada na nich samych...  Wstrząsająca historia pogranicza i jego czeskich i austriackich mieszkańców. Jak pogodzić się z zabójstwami sąsiadów? Jak stawić czoła rosnącemu złu, któremu nikt się nie sprzeciwia? Co może przezwyciężyć wola ludzka i jaką wartość ma pokora i nadzieja? Niezwykle aktualny film o prawdziwych wydarzeniach i ich bohaterach.

 

Bohdan Slama

Czeski reżyser filmowy, urodzony w 1967 roku. Ukończył Wydział Filmowy i Telewizyjny Akademii Sztuk Scenicznych w Pradze (FAMU). Jego debiut pełnometrażowy „Dzikie pszczoły” (2001) otrzymał dziesięć międzynarodowych nagród. Film był prezentowany w programie 18. Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Cztery lata później powrócił ze wzruszającą opowieścią o grupie przyjaciół z małego przemysłowego miasteczka w filmie „Szczęście” (2005), który również zdobył wiele nagród i był pokazywany na Warszawskim Festiwalu Filmowym. „Krajina ve stínu” to jego najnowszy film.

 

Filmografia

2020 Krajina ve stínu / Shadow Country

2017 Bába z ledu / Ice Mother

2012 Čtyři slunce / Four Suns

2007 Venkovský učitel / The Country Teacher

2005 Štěstí / Something Like Happiness (Szczęście)

2002 Radhošť

2001 Divoké včely / The Wild Bees (Dzikie pszczoły)

 

Twórcy

Reżyser: Bohdan Slama

Scenariusz: Ivan Arsenjev

Producent: Martin Růžička

Montaż: Jan Daňhel

Zdjęcia: Marek Diviš

Muzyka: Jakub Kudláč

Obsada: Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai

 

 

7. Niezidentyfikowany / Neidentificat / Unidentified

Rumunia / Czechy / Łotwa | 2020, 123 min.

premiera światowa

Sekcja: Konkurs Międzynarodowy

Język dialogów: rumuński

Gatunek: kryminalny / dramat / policja

 

Twórcy:

Reżyser: Bogdan George Apetri

Scenariusz: Iulian Postelnicu, Bogdan George Apetri

Producent: Florin Șerban, Bogdan George Apetri

Montaż: Bogdan George Apetri

Zdjęcia: Oleg Mutu

Muzyka: Frederic Chopin

Scenograf: Mihaela Poenaru

Obsada: Bogdan Farcaș, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Olimpia Mălai, Kira Hagi, Ion Bechet, Andrei Aradits, Emanuel Pârvu

 

Pokazy:

Multikino 2: poniedziałek, 12 paź 18:30

Multikino 2: wtorek, 13 paź 21:00

Multikino 3: środa, 14 paź 14:00

Multikino 3: niedziela, 18 paź 14:00

 

Opis:

„Film łączący i jednocześnie podważający kilka archetypów kina popularnego: film policyjny, detektywistyczny, film akcji, noir i postać antybohatera. Do tego oryginalna historia osadzona w małym miasteczku w Rumunii, miejscu wyjątkowym i bardzo specyficznym. Do tego intensywna, czasem szalona, fabuła. Opowieść o wewnętrznym krajobrazie ludzkiego umysłu i duszy, film o decydujących o życiu wyborach, które wynikają z ukrytych pragnień i wewnętrznych konfliktów. Film mówi o równowadze, która w każdym z nas jest o wiele mniej stabilna, niż sobie wyobrażamy. ” - Bogdan George Apetri

 

Bogdan George Apetri

Rumuński reżyser mieszkający w Nowym Jorku. W 2010 roku zrealizował swój pierwszy film pełnometrażowy „Periferic”, który zdobył wiele nagród na festiwalach na świecie. Jako producent współpracował przy filmach: „3 Backyards” (reż. Eric Mendelsohn, nagroda dla najlepszego reżysera na Sundance), „Advantageous” (reż. Jennifer Phang, nagroda jury na Sundance), „Song Without a Name” (reż. Melina Leon, pokaz w Cannes) oraz „Blaze”, (reż. Ethan Hawke, nagroda dla najlepszego aktora na Sundance). Wykłada reżyserię filmową na Uniwersytecie Columbia. „Neidentificat” to jego drugi film fabularny.

 

Filmografia

2020 Neidentificat / Unidentified

2010 Periferic / Outbound (Peryferie)

2008 Ultima zi in decembrie / Last Day of December (kr.m./short)

2006 Foarte scurta trilogie despre singuratate / A Very Small Trilogy of Loneliness (kr.m./short)

 

Miejsce:

Kinoteka, pl.Defilad 1; Multikino, ul. Złota 59, Warszawa

Data:

Od: 09-10-2020
Do: 18-10-2020

Organizator:

Czeskie Centrum jest współorganizatorem wydarzenia


Przypomnieć o wydarzeniu
Tuto akci nelze připomenout, protože akce již začala